Heb je even voor mij Burenhulpdienst Soesterkwartier

Iedereen kan in een situatie terecht komen waarbij een helpende hand meer dan welkom is. Bijvoorbeeld door ziekte, bij het ouder worden, wanneer men er plotseling alleen voorstaat. Ook kan het zijn dat men financieel wat moeilijk zit. Alledaagse dingen kunnen dan moeilijker gaan of kunnen als moeilijker worden ervaren.
Of er zijn kleine klusjes die men niet zelf kan oplossen door een klein (of geen) netwerk. Of familie, vrienden of kennissen wonen ver weg of hebben zelf een druk leven waardoor men hen liever niet om hulp vraagt.

Er zijn in diverse wijken in Amersfoort Burenhulpdiensten. Bij deze hulpdiensten bieden bewoners uit uw wijk (vrijwillig) graag een helpende hand. Het gaat om kortdurende klussen en er zijn over het algemeen geen kosten aan verbonden. Bij praktische klussen betaalt men alleen voor het materiaal. De coördinatoren van de Burenhulpdiensten bemiddelen tussen vrager en aanbieder en kijken goed wie bij elkaar past (match). Een afspraak komt tot stand in overleg met de hulpaanbieder (vrijwilliger) en de hulpvrager.

Bij een geschikte match kan er concreet geholpen worden. Het gaat om praktische vragen. De vragen kunnen zeer uiteenlopend zijn.
Voorbeelden zijn:

  • boodschappen doen
  • meegaan naar het ziekenhuis
  • de hond uitlaten bij ziekte
  • een klein klusje uitvoeren (b.v. een klemmende deur vrijmaken, de kastplank maken, iets ophangen, verstelwerk)
  • hulp bij het invullen van een formulier
  • hulp bij gebruik van de computer
  • kinderoppas bij een calamiteit o.i.d.
  • de tuin een keertje doen.

Het doel van de burenhulpdienst is het bevorderen van sociale samenhang; wijkbewoners helpen andere wijkbewoners in hun eigen wijk, laagdrempelig en dichtbij. Het is bedoeld voor kwetsbare mensen (door bijvoorbeeld een klein sociaal netwerk en/of psychische problemen, beperkingen), voor mensen met geringe financiële middelen of met een klein netwerk die hierdoor dus zelf niet kunnen voorzien in een behoefte.

Wijkbewoners kunnen zich aansluiten als hulpaanbieders. Interesses, vaardigheden en eigen wensen worden besproken. De vrijwillige bemiddelaars schakelen tussen vraag & aanbod. Zij krijgen ondersteuning via overleg met collega-vrijwilligers en training/workshops.
De aanvragen komen binnen via de wijkbewoners zelf of via de instanties of zorg of hulpverleners via de telefoon, mail of spreekuur. Er wordt door de bemiddelaars contact opgenomen met de wijkbewoner, nadere informatie gevraagd over de gewenste klus en beoordeeld of dit past binnen de doelstelling. Daarna wordt er gekeken in het vrijwilligersbestand welke vrijwilliger past bij de hulpvrager. De vrijwilliger neemt zelf telefonisch contact op met de hulpvrager en maakt een afspraak.

In de wijk Soesterkwartier is de burenhulpdienst 'Heb je even voor mij' actief. Maandagmiddag tussen 14.00 tot 16.00 uur is de coördinator telefonisch bereikbaar. U kunt ook inspreken op de mobiele telefoon. Deze wordt de volgende ochtend afgeluisterd, waarna er actie wordt ondernomen.

Lees meer op de website

Lees meer
Doelgroep
iedereen
Leeftijd
alle leeftijden
Gecontracteerd door gemeente(n) Info-icoon, toon informatie over 'Gecontracteerd door gemeente(n)'.
niet gecontracteerd
Telefoon 06 24819669
Website www.soesterkwartier.info/heb-je-even-voor-mij
E-mail
Contactpersoon
Lees meer over...
Logo Regelhulp, wegwijzer naar zor en ondersteuning
Kloppen de gegevens van deze organisatie niet (meer)? Geef een wijziging door